Aerodinamik, havanın nesnelerin etrafına nasıl akmış olduğu araştırılmasıdır. Tayyare tasarımından yöndün ekipmanlarına, çatı inşaatına büyüklüğünde birnice alanda uygulamaları olan esas bir bilimdir. Otomotiv endüstrisinde, yüce performans ma mahrukat verimliliği elde buyurmak amacıyla aerodinamik gereklidir.
Bir otomobilin aerodinamik özellikleri şekli, boyutu ma ağırlığı ile belirlenir. Bir otomobil hangi büyüklüğünde aerodinamik olarak bereketli olursa, havada akım ederken o denli azca sürükleme yaşar. Işte, henüz aerodinamik bir otomobilin henüz azca güçle henüz yüce bir hızda yolculuk edebileceği demektir, işte birlikte henüz pekiyi mahrukat ekonomisine yöntem açacaktır.
Sürüklemeyi azaltmaya ayrıca, aerodinamikler, bir uçağı yerden kaldıran qüç olan götürge kurmak amacıyla dahi kullanılabilir. Otomobillerde götürge, kullanım ma stabiliteyi çoğaltmak amacıyla kullanılabilir.
Aerodinamik bilimi karmaşıktır, sadece esas ilkeler oldukça basittir. Işte makalede, aerodinamiğin esas kavramlarını ma bunların otomobil tasarımına nasıl uygulandığını tartışacağız. Ek olarak, aerodinamik araştırmalardaki son olarak gelişimleri ma otomobillerin performansını kaldırmak amacıyla nasıl kullanıldıklarını birlikte araştıracağız.
Aerodinamik, havanın nesnelerin etrafına nasıl akmış olduğu araştırılmasıdır. Akışkan dinamiklerinin bir dalıdır, işte birlikte sıvıların nasıl akmış olduğu üstüne incelenir. Sıvılar sıvıları ma gazları ihtiva eder ma ahvalruhiye bir tarz gazdır.
Aerodinamik emek harcaması muhtelif nedenlerden ötürü önemlidir. Otomotiv endüstrisinde, yüce performans ma mahrukat verimliliği elde buyurmak amacıyla aerodinamik gereklidir. Havacılık ma feza endüstrisinde, emin ma bereketli bir biçimde uçabilen tayyare fikirleşmek amacıyla aerodinamik gereklidir.
Aerodinamik, yöndün ekipmanı tasarımı, çatı inşaatı ma ayrıca deva şeklinde öteki alanlarda birlikte önemlidir. Bütün işte alanlarda gaye, havanın nesnelerin çevresinde nasıl aktığını ma işte akışın performansı yahut verimliliği çoğaltmak amacıyla nasıl kullanılabileceğini anlamaktır.
İi. Aerodinamik
Aerodinamik emek harcaması cındır Yunanlılara dayanmaktadır. MÖ 5. yüzyılda, Yunan felsefeci Aristoteles ahvalruhiye direnci terimi ile alakalı yazdı. Havanın nesnelerin hareketine direnen bir likit olduğuna inanıyordu.
17. yüzyılda İtalyan matematikçi ma fizikçi Galileo Galilei, nesnelerin ahvalruhiye yöntemiyle hareketi üstüne deneyler yapmış oldu. Nesnenin hızı arttıkça havanın direncinin arttığını buldu.
18. yüzyılda, İsviçre matematikçi ma fizikçi Daniel Bernoulli, zaman bibi kullanılan bir likit akışı teorisi geliştirdi. Bernoulli’nin ilkesi, sıvının hızı arttıkça bir sıvının basıncının azaldığını belirtir.
19. yüzyılda İngiliz mühendisi ma bilgi adamı George Cayley, kuşların uçuşu üstüne deneyler yapmış oldu. Bütün çağıl uçakların temeli olan durağan(durgun) kanatlı tayyare terimini geliştirdi.
20. yüzyılda, bilgisayarların gelişimi, nesnelerin etrafındaki ahvalruhiye akışını simüle buyurmak amacıyla kuvvetli bir enstruman olan Hesaplamalı Akışkan Dinamiklerinin (CFD) geliştirilmesine yöntem açtı. CFD, araba, tayyare ma öteki araçların tasarımında kullanılır.
Zaman, aerodinamik emek harcaması aşırı ma kompleks bir alandır. Muhtelif endüstriler amacıyla tehlikeli sonuç bir alandır ma çevik teknolojiler geliştirildikçe devamlı gelişmektedir.
III. Aerodinamik ilkeleri
Aerodinamiğin esas ilkeleri oldukça basittir. Işte kısımda, aerodinamiğin dört temel ilkesini tartışacağız:
- Bernoulli’nin prensibi
- Newton’un akım yasaları
- Kütlenin korunması
- Enerjinin korunması
Ek olarak işte ilkelerin araba tasarımı amacıyla nasıl uygulandığını birlikte tartışacağız.
Bernoulli’nin ilkesi, sıvının hızı arttıkça bir sıvının basıncının azaldığını belirtir. Işte prensip aşağıdaki diyagramda gösterilmiştir:
İi. Aerodinamik
Aerodinamik, havanın hareketinin ma nesneler üstündeki etkilerinin incelenmesidir. Yüzyıllardır mevcud bir hikmet dalıdır, sadece 19. yüzyıla büyüklüğünde dizgesel bir biçimde incelenmeye başlamamıştır.
Aerodinamikteki geçmiş ağabey gelişmeler, aerodinamiğin babası olarak önde gelen Sir George Cayley’yuva faaliyetlerinden geldi. Cayley, havada akım ederken bir nesneye tesir fail qüç olan aerodinamik qüç terimini geliştirdi. Ek olarak, bir uçakta akım fail dü temel bilek olan götürge ma drag kuvvetleri terimini geliştirdi.
20. yüzyılın başlarında, Ludwig Prandtl’yuva emek harcaması, havanın bir nesneden nasıl aktığını açıklayan matematiksel bir sistem olan eksen tabakası teorisinin geliştirilmesine yöntem açtı. Işte kuram, aerodinamikte ağabey bir atılımdı ma mühendislerin henüz bereketli ma kararlı uçaklar tasarlamasına müsaade verdi.
Zaman, aerodinamik tayyare, araba ma öteki araçlar tasarlayan mühendisler amacıyla dirimsel bir emek verme alanıdır. Ek olarak binaların, köprülerin ma öteki yapıların tasarımında birlikte kullanılır.
III. Aerodinamik ilkeleri
Aerodinamik, havanın hareketinin ma nesnelerle nasıl etkileşime girmiş olduğu araştırmasıdır. Sıvıların hareketinin incelenmesi olan akışkan dinamiklerinin bir dalıdır. Sıvılar sıvılar ma gazlar ihtiva eder.
Aerodinamik ilkeleri hikmet yasalarına dayanmaktadır. Aerodinamik amacıyla yeryüzü mühim yasalar Newton’un akım yasaları, kitlenin korunma yasası ma enerjinin korunma yasasıdır.
Newton’un Birnumara Cereyan Yasası, istirahatte bir nesnenin dinlenmede kaldığını ma akım halindeki bir nesnenin, harici bir qüç tarafınca harekete geçmedikçe özdeş hızda ma özdeş yönde akım ettiğini belirtir. Işte kanun aerodinamikte önemlidir, bundan dolayı bizlere nesnelerin havada nasıl akım ettiğini söyler.
Newton’un tali akım yasası, bir nesnenin hızlanmasının nesneye tesir fail net kuvvetle doğru uygun bulunduğunu ma nesnenin hacmi ile çirkin uygun bulunduğunu belirtir. Işte kanun aerodinamikte önemlidir, bundan dolayı bizlere bir nesneyi havada hızlandırmak amacıyla hangi büyüklüğünde qüç icap ettiğini söyler.
Newton’un üçüncü akım yasası, seçkin fiil amacıyla fiyat ma akis bir reaksiyon bulunduğunu belirtir. Işte kanun aerodinamikte önemlidir, bundan dolayı bizlere tahammül ma sürüklemenin nasıl üretildiğini söyler.
Kütle’nin korunma yasası, kütlenin yaratılamayacağını yahut aksine edilemeyeceğini belirtir. Işte kanun aerodinamikte önemlidir, bundan dolayı bizlere bir bilinçlilik üstünden cari ahvalruhiye miktarının bilinçlilik altında cari ahvalruhiye miktarına fiyat olması icap ettiğini söyler.
Enerjinin korunma yasası, enerjinin yaratılamayacağını yahut aksine edilemeyeceğini belirtir. Işte kanun aerodinamikte önemlidir, bundan dolayı bir sistemdeki hep enerji miktarının durağan(durgun) kalması icap ettiğini söyler.
IV. Aerodinamiğin uygulamaları
Aerodinamik, aşağıdakiler iç çıkmak suretiyle fazlaca muhtelif uygulamalarda kullanılır:
- Tayyare tasarımı
- Otomotiv tasarımı
- Yöndün ekipmanı tasarımı
- Yel türbinleri
- Binalar
- Bahir gemileri
- Roketler
- Feza arabulucu
Işte uygulamaların seçkin birinde, aerodinamik mevzubahis nesnenin performansının belirlenmesinde tehlikeli sonuç bir gösteriş oynamaktadır. Mesela, bir uçağın aerodinamik tasarımı, bereketli ma emin bir biçimde uçma kabiliyeti amacıyla gereklidir. Eş biçimde, bir otomobilin aerodinamik tasarımı mahrukat verimliliğini, kullanımını ma yeryüzü yüce hızını etkileyebilir.
Aerodinamik kompleks ma sıkıntılı bir alandır, sadece bununla beraber büyüleyici bir alandır. Aerodinamiğin ilkelerini anlayarak, havada henüz bereketli ma henüz azca sürükleme ile akım fail nesneleri tasarlayabiliriz. Işte, gelişmiş performans, emniyet ma mahrukat verimliliğine yöntem açabilir.
V. Tahammül ma sürükleme katsayıları
Tahammül ma sürükleme katsayıları, bir vücudun aerodinamik performansını tanımlayan dü mühim aerodinamik parametredir. Tahammül katsayısı, cisim tarafınca üretilen tahammül miktarının bir ölçüsüdür, sürükleme katsayısı ise cisim tarafınca üretilen sürükleme miktarının bir ölçüsüdür.
Tahammül ma sürükleme katsayıları hem vücudun atak açısı, akışın Reynolds sayısının bununla birlikte vücudun pürüzlülüğünün fonksiyonlarıdır. Hücum açısı, yakın akışın yönü ile vücudun akor çizgisi arasındaki açıdır. Reynolds sayısı, atalet kuvvetlerinin viskoz kuvvetlere oranının bir ölçüsü olan boyutsuz bir sayıdır. Vücudun pürüzlülüğü, vücudun yüzeyinin pürüzsüzlüğünün bir ölçüsüdür.
Tahammül ma sürükleme katsayıları, muayyen bir akın ortamında bir cismin aerodinamik performansını kestirmek amacıyla kullanılabilir. Işte data, yüce tahammül ma dar sürükleme şeklinde istenen aerodinamik özelliklere haiz gövdeleri fikirleşmek amacıyla kullanılabilir.
Tahammül ma sürükleme katsayıları, tayyare tasarımı, otomotiv tasarımı ma yel türbini tasarımı iç çıkmak suretiyle muhtelif icraat amacıyla önemlidir.
VI. Bernoulli’nin prensibi
Bernoulli’nin prensibi, hızı arttıkça bir sıvının basıncının azaldığını belirtir. Işte ilke, tahammül ma sürükleme şeklinde bir kol aerodinamik fenomeni izahetmek amacıyla kullanılabilir.
Götürge niteliğinde, bir kanadın beden kısmındaki henüz süratli akım fail ahvalruhiye, kanadın altındaki henüz ağır akım fail boş henüz dar bir tazyik oluşturur. Işte tazyik farkı, kanadı kaldıran bir qüç yaratır.
Sürükleme niteliğinde, bir otomobil üstünden henüz süratli akım fail ahvalruhiye, arabanın arkasındaki henüz ağır akım fail boş henüz yüce bir tazyik oluşturur. Işte tazyik farkı, arabayı yavaşlatan bir qüç yaratır.
Bernoulli’nin ilkesi, akışkan dinamiklerinin esas bir yasasıdır ma aerodinamik olarak bereketli araçların tasarımında mühim bir gösteriş oynamaktadır.
Vii. Navier-Stokes denklemleri
Navier-Stokes denklemleri, sıvıların hareketini tanımlayan bir kol kısmi diferansiyel denklemdir. Onları 1800’lerde özgür olarak geliştiren Claude-Louis Navier ma George Gabriel Stokes’yuva ismini aldı. Navier-Stokes denklemleri fazlaca kompleks bir beraberlik kümesidir ma onlar amacıyla malum bir analitik hal yoktur. Hem de, kompüter simülasyonları kullanılarak sayısal olarak çözülebilirler.
Navier-Stokes denklemleri, bir arabanın etrafındaki ahvalruhiye akışı birlikte iç çıkmak suretiyle fazlaca muhtelif likit akışlarını eşmek amacıyla kullanılır. Navier-Stokes denklemlerini çözerek mühendisler, henüz aerodinamik olarak bereketli ma henüz pekiyi performansa haiz arabalar tasarlayabilirler.
Navier-Stokes denklemleri, likit akışlarını eşmek amacıyla kuvvetli bir araçtır, sadece deşifre etmek amacıyla fazlaca kuvvet olabilirler. Birtakım durumlarda, bir hal elde buyurmak amacıyla basitleştirici varsayımlar akdetmek gerekebilir. Hem de, işte varsayımlarla birlikte, Navier-Stokes denklemleri tekrar dahi sıvıların akışına kıymetli bilgiler sağlayabilir.
VIII. Hesaplamalı Akışkan Dinamiği
Hesaplamalı Akışkan Dinamiği (CFD), akışkan akışının idare denklemlerini deşifre etmek amacıyla sayısal yöntemler kullanan akışkan mekaniğinin bir dalıdır. CFD, arabalar, uçaklar ma binalar şeklinde nesnelerin etrafındaki sıvıların akışını simüle buyurmak amacıyla kullanılır. CFD, değişik hızlar, sıcaklıklar ma basınçlar şeklinde muhtelif koşullarda işte nesnelerin performansını kestirmek amacıyla kullanılabilir.
CFD, muhtelif mamüllerin tasarımını kaldırmak amacıyla kullanılabilen kuvvetli bir araçtır. Mesela, CFD henüz aerodinamik olarak bereketli arabalar, henüz mahrukat tasarruflu uçaklar ma yel hasarına henüz dayanabilen binalar fikirleşmek amacıyla kullanılabilir.
CFD kompleks bir alandır ma CFD kullanma ile alakalı bir kol güçlük vardır. Bir güçlük, akışkan akışının idare denklemlerinin çoğu zaman fazlaca kompleks olmasıdır. Ayrıksı bir güçlük, CFD simülasyonlarının hesaplama açısından fiyatlı olabilmesidir.
Işte zorluklara karşın, CFD, muhtelif mamüllerin tasarımını kaldırmak amacıyla kullanılabilecek kıymetli bir araçtır. Bilgisayarlar henüz kuvvetli ağıl geldikçe, CFD simülasyonları henüz doğru ma henüz ehven ağıl ati ma CFD’yi gelecekte henüz birlikte kıymetli bir enstruman haline getirecektir.
İx. Yel Tünelleri
Yel tünelleri, nesnelerin etrafındaki ahvalruhiye akışını eşmek amacıyla kullanılan cihazlardır. Tipik olarak otomobillerin, uçakların ma öteki araçların aerodinamiğini kontrol buyurmak amacıyla kullanılırlar. Yel tünelleri kâfi muhtemelen aleni dönem yahut mecbur dönem. Aleni dönem yel tünelinde, ahvalruhiye bir yelletke vasıtasıyla tünele çekilir ma sonrasında arkadan bayır atılır. Mecbur dönem yel tünelinde, ahvalruhiye tünelden devridaimlenir.
Yel tünelleri aşağıdakileri içeren muhtelif aerodinamik özellikleri denetlemek amacıyla kullanılabilir:
- Sürükleme katsayısı
- Tahammül katsayısı
- Tazyik dağılımı
- Türbülans
Yel tünelleri, araçların performansını değişik koşullarda kontrol buyurmak amacıyla dahi kullanılabilir, mesela:
- Değişik Hızlar
- Değişik atak açıları
- Değişik irtifalar
Yel tünelleri, çevik araçların geliştirilmesi ma bulunan araçların performansının iyileştirilmesi amacıyla mühim bir araçtır.
Aerodinamik nelerdir?
Aerodinamik, havanın nesnelerin etrafına nasıl akmış olduğu araştırılmasıdır. Ahvalruhiye ma öteki gazların hareketi ile ilgilenen bir hikmet dalıdır.
Aerodinamik otomobillerin performansını nasıl etkisinde bırakır?
Aerodinamiğin otomobillerin performansı üstünde mühim bir tesiri muhtemelen. Aerodinamik olarak henüz bereketli bir araba henüz azca sürüklenecek, işte birlikte henüz pekiyi mahrukat ekonomisi ma henüz süratli bir yeryüzü yüce hıza niçin olacak.
Arabamın aerodinamiğini nasıl geliştirebilirim?
Otomobilinizin aerodinamiğini geliştirmenin eksik yolu vardır. Maruzat münteşir yöntemlerden bazıları şunları ihtiva eder:
- Bir Spoiler Inşa
- Bir Etraf Aydınlatıcı Ilhak
- Aerodinamik tekerlekler kullanma
- Dayı difüzör beslemek
0 Yorum