II. Kentsel Sokak Sahnelerinin Türleri
III. Kentsel Sokak Sahnesinin Öğeleri
IV. Kentsel Sokak Sahnesinin Kompozisyonu
V. Kentsel Sokak Sahnesinde Renk
VI. Kentsel Sokak Sahnesindeki Fer
VII. Kentsel Sokak Sahnesindeki Doku
VIII. Kentsel Sokak Sahnesinde Görüş açısı
IX. Kentsel Bir Sokak Sahnesinin Çerçevelenmesi
Tipik Sorular
Antet | Özellikler |
---|---|
Kent çizimi | – Binalar |
Kentsel çizim | – İnsanlar |
Sokak sanatı | – Grafiti |
Sokak sahnesi | – Araçlar |
Kentsel eskiz | – Detaylar |
II. Kentsel Sokak Sahnelerinin Türleri
Her biri kendine has karakter ve atmosfere haiz birçok değişik kentsel sokak sahnesi türü vardır. En yaygın kentsel sokak sahnesi türlerinden bazıları şunlardır:
- Kent manzaraları
- Banliyöler
- Kasabalar
- Köyler
- Endüstriyel alanlar
- Ticari alanlar
- Mesken alanları
- Parklar
- Kareler
Her tür kentsel sokak sahnesinin, bir çizimde muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilecek kendine has bir takım özelliği ve karakteristiği vardır. Sözgelişi, bir kent manzarası yüksek binalar, yoğun sokaklar ve bir koşuşturma hissi ile karakterize edilebilirken, bir gecekondu semti sokak sahnesi daha aleni alanlar, müstakil evler ve daha basit bir atmosfer ile karakterize edilebilir.
III. Kentsel Sokak Sahnesinin Öğeleri
Kentsel sokak sahnesinin öğeleri iki kategoriye ayrılabilir: fizyolojik öğeler ve beşeri öğeler.
Fizyolojik unsurlar, kentsel çevreyi meydana getiren binalar, sokaklar, kaldırımlar, ağaçlar ve öteki nesneleri ihtiva eder. Bu unsurlar, bir yer duygusu yaratmak ve sahnenin ruh halini iletmek için kullanılabilir.
İnsan unsurları, sahnede yürüyen, otomobil kullanan yahut bisiklet devam eden insanları ihtiva eder. Bu unsurlar, sahneye alaka ve aktivite katmak ve şehirde yaşayan ve çalışan insanoğlu ile alakalı bir öykü bahsetmek için kullanılabilir.
Başarıya ulaşmış bir kentsel sokak sahnesi yaratmak için fizyolojik ve insani unsurları dengelemek önemlidir. Sahne fazlaca dağınık yahut fazlaca boş olmamalı ve odak noktası söylemeye çalıştığınız öykü için en mühim unsurlarda olmalıdır.
Etken kentsel sokak sahneleri kurmak için birtakım ipuçları:
- İlgi ve görsel cazibe yaratmak için muhtelif çizgiler, şekiller ve dokular kullanın.
- Derinlik ve atmosfer hissi yaratmak için aydınlatmaya ve gölgelere dikkat edin.
- Bir ruh hali yaratmak ve sahnenin mühim unsurlarına dikkat çekmek için renk kullanın.
- Sahnelerinize alaka ve aktivite katmak için insanları dahil edin.
Bu ipuçlarını izleyerek hem görsel olarak cazibeli bununla birlikte anlamlı kentsel sokak manzaraları yaratabilirsiniz.
IV. Kentsel Sokak Sahnesinin Kompozisyonu
Başarıya ulaşmış bir çizim kurmak için kentsel bir sokak sahnesinin kompozisyonu esastır. Sahnenin unsurlarının görsel olarak cazibeli ve istenen ruh halini yahut mesajı ileten bir halde düzenlenmesi icap eder. Kentsel bir sokak sahnesi oluştururken dikkate katılması ihtiyaç duyulan birkaç unsur vardır, bunlar içinde şunlar bulunur:
- Sahnenin odak noktası
- Kompozisyonun dengesi
- Olumsuz alanın kullanması
- Sahnenin perspektifi
- Tenvir
Bu faktörlerin her biri çizimde değişik bir ruh hali yahut his yaratmak için kullanılabilir. Sözgelişi, kuvvetli bir odak noktası izleyicinin dikkatini sahnenin muayyen bir kısmına çekmeye destek olabilirken, dengeli bir kompozisyon bir ahenk ve intizam duygusu yaratabilir. Olumsuz alanın kullanması derinlik ve atmosfer duygusu yaratmaya destek olabilirken, sahnenin perspektifi gerçekçilik yahut sürealizm duygusu yaratmaya destek olabilir. Tenvir ek olarak parlak, güneşli bigün yahut karanlık, fırtınalı bir gece şeklinde muayyen bir ruh hali yahut atmosfer yaratmak için de kullanılabilir.
Bütün bu faktörleri göz önünde bulundurarak hem görsel olarak hoş, bununla birlikte istenilen ruh halini yahut mesajı ileten bir kentsel sokak manzarası yaratabilirsiniz.
V. Kentsel Sokak Sahnesinde Renk
Kentsel bir sokak sahnesinde renk kullanması, gerçekçilik duygusu yaratmaktan, bir miktar dram yahut tuhaflık eklemeye kadar muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilir.
Genel hatlarıyla, kentsel bir sokak sahnesinde kullanılan renkler sahnenin genel ruh halini yansıtacak halde seçilmelidir. Sözgelişi, alacakaranlıkta yahut gecede geçen bir sahne daha koyu, daha nefes renkler kullanırken, parlak bir yaz gününün ortasında geçen bir sahne daha parlak, daha doygun renkler kullanabilir.
Sahnenin genel havasına ayrıca, kullanılan renkler kompozisyonun muayyen öğelerini vurgulamak için de kullanılabilir. Sözgelişi, parlak kırmızı bir tente yahut yeşil bir taksi izleyicinin gözünü sahnenin muayyen bir alanına çekmeye destek olabilir.
En son, kentsel bir sokak sahnesinde kullanılan renkler derinlik ve bakış açısı hissi yaratmak için de kullanılabilir. Sanatçı, muhtelif renkler kullanarak nesnelerin seyirciye daha yakın yahut daha uzak olduğu yanılsamasını yaratabilir.
Kentsel sokak sahnesinde renk kullanımına ilişik birtakım ipuçları:
- Sahnenin genel havasını yansıtan renkleri seçin.
- Kompozisyonun muayyen unsurlarını vurgulamak için renk kullanın.
- Derinlik ve bakış açısı hissi yaratmak için muhtelif renkler kullanın.
- Sahneniz için en müsait olanı bulmak için değişik renk kombinasyonlarını kontrol edin.
Bu ipuçlarını izleyerek, hem görsel olarak cazibeli bununla birlikte anlamlı bir kentsel sokak manzarası yaratmak için renkleri kullanabilirsiniz.
6. Sorular ve Cevaplar
Sokak manzaraları ile alakalı sıkça sorulan sorulardan bazıları şunlardır:
-
Sokak sahnesi nelerdir?
-
Sokak sahnelerinin değişik türleri nedir?
-
Kentsel sokak sahnesinin unsurları nedir?
-
Kentsel bir sokak sahnesi iyi mi oluşturulur?
-
Kentsel sokak sahnesinde rengin görevi nelerdir?
-
Kentsel sokak sahnesinde ışığın görevi nelerdir?
-
Kentsel sokak sahnesinde doku iyi mi bir rol oynar?
-
Kentsel bir sokak sahnesinde perspektifin görevi nelerdir?
-
Kentsel bir sokak sahnesini iyi mi çerçevelersiniz?
VII. Kentsel Sokak Sahnesindeki Doku
Doku, herhangi bir sokak sahnesinin mühim bir öğesidir ve derinlik, alaka ve gerçekçilik hissi yaratmak için kullanılabilir. Bir çizimde doku oluşturmanın birçok değişik yolu vardır ve en iyi yaklaşım, yapmaya çalıştığınız muayyen sahneye bağlı olarak değişecektir. Kentsel sokak sahnelerinde doku kurmak için birtakım yaygın teknikler şunlardır:
* Derinlik ve teferruat hissi yaratmak için değişik çizgi kalınlıkları ve taramalar kullanmak.
* Sağlamlık ve ağırlık hissi yaratmak için çapraz çizgilerin kullanılması.
* Doku ve teferruat hissi yaratmak için noktalama tekniğini kullanmak.
* Gerçekçilik hissi yaratmak için kömür yahut öteki dokulu materyallerin kullanılması.
Kentsel bir sokak sahnesinde doku kullanırken, genel kompozisyona dikkat etmek ve dokuyu çizimin genel ruh halini ve mesajını geliştirecek halde kullanmak önemlidir.
Kentsel Sokak Sahnesinde Görüş açısı
Görüş açısı, kentsel bir sokak sahnesinde derinlik ve mekan hissi yaratmada mühim bir unsurdur. Kentsel sokak sahnelerinde kullanılabilen iki ana bakış açısı türü vardır: tek nokta perspektifi ve iki nokta perspektifi.
Tek nokta perspektifi, kentsel sokak sahnelerinde kullanılan en yaygın bakış açısı türüdür. Sahnedeki bütün paralel çizgilerin ufuk çizgisinde tek bir kaybolma noktasında birleşmesiyle oluşturulur. Bu, ön plandaki nesnelerin arka plandaki nesnelerden daha büyük görünmesini sağlayarak bir derinlik ve alan hissi yaratır.
İki nokta perspektifi, kentsel sokak sahnelerinde daha dinamik ve trajik bir tesir yaratmak için kullanılır. Ufuk çizgisine biri solda biri sağda olmak suretiyle iki kaybolma noktası çizilerek oluşturulur. Bu, tek nokta perspektifinden daha realist bir bakış açısı hissi yaratır, sadece ustalaşması daha zor da olabilir.
Kullanılan bakış açısı türüne ayrıca, perspektifin uygulanma biçimi de kentsel bir sokak sahnesinin genel ruh halini ve hissini etkileyebilir. Sözgelişi, kuvvetli bir bakış açısı duygusu kullanılarak çizilen bir sokak sahnesi aciliyet yahut coşku duygusu yaratabilirken, daha ince bir bakış açısı duygusu kullanılarak çizilen bir sokak sahnesi sakinlik yahut sükünet duygusu yaratabilir.
Görüş açısı, kentsel sokak sahnelerinde muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilen kuvvetli bir araçtır. Değişik bakış açısı türlerini ve bunların iyi mi kullanılabileceğini anlayarak sanatçılar hem görsel olarak cazibeli bununla birlikte entresan sokak sahneleri yaratabilirler.
IX. Kentsel Bir Sokak Sahnesinin Çerçevelenmesi
Kentsel bir sokak sahnesini çerçeveleme şekliniz, çizimin genel ruh hali ve hissi üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Bir sokak sahnesini çerçevelerken dikkate katılması ihtiyaç duyulan birkaç değişik şey vardır, bunlar şunlardır:
- Görüş açısı
- Odak noktası
- Ayrıntıların dahil edilmesi yahut hariç tutulması
Seçtiğiniz bakış açısı, çiziminizde derinlik ve alan hissi yaratabilir. Sahneyi kuşbakışı, sokak seviyesinden bakış açısı yahut ikisinin içinde bir yerden tasvir etmeyi seçebilirsiniz. Çiziminizin odak noktası, izleyicinin gözünün ilk başlarda çekilmiş olduğu unsurdur. Bu bir birey, bir bina yahut muayyen bir nesne olabilir. Ayrıntıların dahil edilmesi yahut hariç tutulması, bir atmosfer ve ruh hali hissi yaratmaya destek olabilir. Fazlaca fazla tafsilat eklemeyi seçebilir yahut çiziminizi daha minimalist tutabilirsiniz.
Memnun kalacağınız bir seçenek bulana kadar değişik çerçeveleme alternatifleriyle deneyler yapın. Kentsel bir sokak sahnesini iyi mi çerçeveleyeceğinizi öğrenmenin en iyi yolu ergonomik yapmaktır!
S: Sokak sahnesi nelerdir?
A: Sokak sahnesi, bir kent sokağını yahut kentsel çevreyi tasvir eden bir çizim yahut resimdir.
S: Kentsel sokak sahnelerinin değişik türleri nedir?
A: Kentsel sokak sahnelerinin birçok değişik türü vardır, sadece en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Kent manzaraları
- Gökdelenler
- Sokak pazarları
- Parklar
- Kaldırım kafeleri
S: Kentsel sokak sahnesinin unsurları nedir?
Kentsel sokak sahnesinin unsurları şunları içerebilir:
- Binalar
- İnsanlar
- Araçlar
- Tabiat
- Fer
0 Yorum